pro-vent.ro

Chiar daca de multe ori nu sesizam asta, calitatea aerului din locuinta ne afecteaza in mod direct sanatatea. Aerul viciat poate sa provoace alergii, iritatii la nivelul cailor respiratorii si creste riscul aparitiei bolilor, pe langa starea de disconfort general pe care o creeaza.

Pentru a nu avea astfel de probleme, urmeaza cei 10 pasi enumerati in continuare, pentru a avea parte de aerul corespunzator si sanatos in propria casa.

1. Aeriseste cat mai des deschizand ferestrele

Este primul dintre sfaturi si e cel mai firesc si cunoscut dintre toate. Chiar daca temperaturile de afara nu sunt tocmai prietenoase, chiar si in sezonul rece trebuie sa aerisesti corespunzator, pentru ca altfel microbii, microorganismele si alte particole acumulate in locuinta te pot imbolnavi.

pro-vent.ro

2. Curata cu atentie toate orificiile din baie si bucatarie

Aceste doua camere din casa aduna cea mai multa umiditate, motiv pentru care este favorizata aparitia mucegaiului, mai ales in zone in care de multe ori nu dai atentie si nu cureti indeajuns.

Orificiile, colturile si zonele mai greu accesibile din aceste camere trebuie astfel curatate foarte atent, pentru ca bacteriile si mucegaiul sa nu se adune. Astfel nu va mai fi afectata nici calitatea aerului de pe aceasta parte.

3. Matura/aspira intr-un ritm lent

Indiferent de cat de mult praf s-a adunat, nu te grabi atunci cand maturi sau cand dai cu aspiratorul. Cu cat te grabesti mai mult, cu atat ridici mai mult si praful din jur. Daca vei aspira/matura lent, vei reusi sa aduni o cantitate mare de impuritati fara sa o imprastii peste tot – in cele din urma ajunge sa afecteze si aerul, si la final poti descoperi ca praful s-a asezat din nou.

pro-vent.ro

4. Curata si verifica filtrele si ventilatoarele sistemului de aer conditionat

Va trebui sa acorzi atentie deosebita acestor filtre, pentru ca aduna foarte mult praf, impuritati si fum. Inevitabil, toate acestea iti ajung si in plamani, daca lasi filtrele necuratate. Specialistii recomanda curatarea lor trimestriala.

De asemenea, in cazul in care ai instalat un sistem de tubulatura pentru ventilatie in locuinta, va trebui sa lasi acces si pentru curatarea acelui ventilator exhaustor – elementul care evacueaza aerul din incinte rezidentiale, dar si comerciale, industriale sau institutionale. La nivelul locuintei este vorba de un ventilator de dimensiuni mai reduse, care trebuie insa verificat la randul sau, periodic.

5. Gandeste-te de doua ori inainte sa instalezi un semineu

Daca iti doresti unul neaparat, opteaza pentru o varianta ecologica, non-poluanta. Fumul rezultat in urma arderii lemnelor iti poate afecta serios plamanii, pe termen lung, asa ca evita sa iti instalezi un semineu in casa.

pro-vent.ro

Dupa cum am spus, poti alege unul 100% ecologic – nu va mai avea poate acelasi efect vizual, dar cel putin nu iti pui in pericol sanatatea.

6. Scapa de toate cutiile de vopsea incepute

Faci reparatii si diverse interventii prin casa, vopsesti unele portiuni sau reamenajezi si apoi vopsesti din nou. Toate cutiile de vopsea ramase, chiar daca sunt inchise la loc, emana chimicale daunatoare pentru plamani.

pro-vent.ro

Chiar daca esti de parere ca ai inchis inapoi ermetic cutia de vopsea inceputa, aceasta va continua sa emane acele substante daunatoare. De preferat este ca toate aceste cutii de vopsea incepute sa le depozitezi intr-un spatiu foarte bine aerisit si cu care nu ai contact frecvent: in garaj, balcon sau orice alt spatiu special amenajat le poti pastra pentru a nu te afecta, nicidecum in locuinta.

7. Nu folosi dispozitive pentru parfumarea aerului

Intr-adevar sunt la moda, cu totii vrem sa avem un aer placut si parfumat in casa. De fapt, ceea ce se intampla – conform specialistilor – este o scadere a calitatii aerului.

pro-vent.ro

Chiar si aceste odorizante de camera contin substante potential toxice pentru plamani, de aceea este de preferat sa le folosesti cat mai rar. Pentru a pasta un aer curat, sanatos si placut in locuinta, alege curatenia periodica si aerisirea corespunzatoare.

8. Utilizeaza produse de curatat naturale, cu cat mai putine chimicale

Poate ca stiai sau poate ca nu, insa cateva lucruri din locuinta pot fi folosite la curatenia numeroaselor spatii. Este vorba in acest caz de otet, lamaie sau bicarbonat, care te pot ajuta sa cureti suprafete diverse fara a umple casa de mirosul chimicalelor.

Poti opta de asemenea pentru produse de curatat obtinute din ingrediente 100% naturale, fara adaosuri de substante nocive. Sunt putin mai scumpe, dar investitia se merita, pentru ca astfel nu iti pui in pericol sanatatea.

9. Tine plante in casa

Arbusti si plante ornamentale, ficusi, trandafiri si alte flori iti pot purifica de asemenea aerul din locuinta. Plantele absorb o cantitate ridicata de gaze nocive (dioxid de carbon) si au o actiune antimicrobiana eficienta.

plante

Prin urmare, adu natura in casa ta si accesorizeaz-o si cu plante diverse, pentru un plus de prospetime.

10. Mentine un nivel optim al umiditatii in casa

Acele aparate denumite deumidificatoare sunt foarte utile. In cazul in care nu ai incercat unul pana acum, ar trebui sa o faci. Umiditatea din orice locuinta trebuie sa se situeze intre nivelurile de 30 si 60%, pentru ca altfel riscul de aparitie al mucegaiului si fungilor este mult mai ridicat. Daca vrei intr-adevar ca aerul sa fie unul curat, investitia intr-un deumidificator pentru prevenirea aparitiei mucegaiului este cea mai buna solutie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *