Anvelopa off-road

Anvelopele off road sau M/T sunt alese in special de catre persoanele impatimite de parcurgerea traseelor accidentate (nisip, pietris, albii de fluvii, noroi, zapada, pietre si alte forme de teren natural). Aceste cauciucuri off-road se pot recunoaste usor, avand adesea crampoanele de pe banda de rulare foarte mari, semanand mai mult cu anvelopele de tractor de spate. M/T se refera la folosirea anvelopelor in procent de 20% pe asfalt si 80% pe teren greu si foarte greu – de aceea, aceste anvelope off-road se vor descurca mult mai bine pe teren accidental, decat pe asfalt. De aceea, se recomanda ca acestea sa fie folosite pe asfalt doar pe distante mici si cu viteze reduse. Acestea sunt destul de zgomotoase, masina avand vibratii mai mari sau mai mici, depinzand de marimea crampoanelor gasite pe banda de rulare. In cazul temperaturilor si vitezelor mai mari, uzura va fi si ea mai accentuata.

In comparatie cu anvelopele 4×4 clasice A/T, care se recomanda sa fie folosite in proportie de 80% pe asfalt si 20% pe teren greu sau foarte greu, se poate inregistra o crestere a consumului de carburant in cazul echiparii masinilor cu anvelope M/T, cu 15 – 20%, in medie.

Este o idee buna ca inainte de comandarea anvelopelor sa se verifice marimea anvelopelor vechi care au fost utilizate pentru autovehicul. In acest fel se pot evita situatiile in care se precizeaza o dimensiune in cartea tehnica, insa masina sa aiba alte dimensiuni pentru anvelope, deoarece, spre exemplu, jantele originale au fost schimbate de catre vechiul proprietar. Situatiile in care un autoturism poate avea mai multe variante de echipare pentru roti sunt multiple, astfel incat singurul mod in care se poate afla cu siguranta daca ai luat decizia corecta sau nu ramane verificarea dimensiunilor vechilor jante si anvelope.

Trebuie precizat ca in anumite conditii, anvelopele mai late sunt mai bune in cazul drumurilor off-road, insa mereu conteaza in off-road care este dimensiunea anvelopei si diametrul ei, fiind preferate acele anvelope cu diametrul mare si cu profile de caneluri mai adanci. Factorii de risc ca acvaplanarea sau manevrele de urgenta pe carosabil umed nu trebuiesc subestimati. Achizitionarea unor anvelope mai ieftine in fata calitatii pot sa pericliteze viata pasagerilor, precum si a altor participanti din trafic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *