Spui ca esti sanatos tun, ca tie nu ti se poate intampla nimic. Ca ai ajuns la 40 de ani fara sa fi mers o zi din viata la spital. Da, suna cat se poate de bine. Dar nu multa lume se poate lauda cu asta. Exista unele afectiuni si tulburari care ne pot face rau fara sa le simtim prea mult. Vrei sa afli de exemplu cand ar trebui sa mergi la un medic endocrinolog? Afla mai multe in acest articol, in cele ce urmeaza.
Nu multi stiu cum sa defineasca exact ce este si cu ce se ocupa un medic endocrinolog
Insa acesta ar putea fi specialistul perfect care sa trateze simptome si probleme cauzate de dezechilibre hormonale. Endocrinologia este ramura medicinii specializata pe glande si pe hormonii pe care ii produc acestea.
Tu stiai ca hormonii afecteaza masiv procese importante care controleaza metabolismul, tensiunea arteriala, colesterolul, foamea, setea si temperatura corporala? Nu? Dar de faptul ca dezechilibrele hormonale au un impact urias asupra vietii de zi cu zi, stiai? Tot nu? Ti-ai dat seama ca ceva nu e in regula cu organismul sau corpul tau, dar ai pus-o pe seama stresului? Afla mai multe in acest articol despre cum ar trebui sa procedezi.
Doar un medic endocrinolog te poate ajuta sa-ti reechilibrezi procesele hormonale pentru a-ti imbunatati calitatea vietii. Exista anumite organe care secreta hormoni in corpul nostru. Problemele pe care le avem din cauza incapacitatii lor pot manifesta deseori simptome obisnuite precum oboseala si acnee, pierderea parului sau menstruatie neregulata.
Pentru ce mergi la endocrinologie. Afla mai multe in acest articol
Un specialist in endocrinologie poate sa puna un dagnostic si sa trateze o serie de afectiuni si tulburari, printre care si:
- Tulburari tiroidiene. Secretia a prea multi sau prea putini hormoni poate duce la osteoporoza, pietre la rinichi, oboseala cronica sau dificultati de memorare si de concentrare. De asemenea, aceste tulburari pot da simptome precum dureri de oase si articulare, fracturi osoase, crestere in greutate, dureri musculare, piele uscata si chiar depresie.
Tratamentul in acest caz poate fi destul de simplu, daca e vorba de ceva care poate fi reglat prin administrarea de pastile.
- Hirsutism(pilozitate excesiva la femei). Deseori vizibila pe fata, piept si pe spate, cresterea in exces a parului la femei este cauzata in mod tipic de hormoni. Ar putea fi vorba de prea multi hormoni masculini sau niveluri scazute de estrogen – hormonul principal feminin.
Si aceasta problema ce tine de endocrinologie poate fi rezolvata prin administrarea unui tratament medicamentos.
- Infertilitate si menopauza. Daca esti femeie si incerci sa concepi, dar intampini anomalii hormonale care iti tot pun piedici, un medic endocrinolog poate fi mai in masura sa te ajute sa iti reglezi organismul.
De asemenea, daca resimti bufeuri, tulburari de somn, stari de iritabilitate sau pierderi de memorie, s-ar putea sa fi ajuns la menopauza. Un doctor specializat iti poate recomanda ce sa faci pentru a te ocupa de aceste simptome neplacute.
Un medic endocrinolog va putea, atunci cand evalueaza un pacient sa urmareasca exact simptomul pana la sursa initiala a disfunctiei unuia dintre organele endocrine. Ca mai apoi sa-i ofere tratamentul care se cuvine.
Tu ai vreuna dintre problemele prezentate mai sus? Chiar si daca nu e cazul, insa simti ca organismul tau nu functioneaza cum trebuie, fa niste analize mai complexe si apoi mergi si la o consultatie la endocrinologie. Nici nu stii cat de mult bine poate face preventia.
Contact:
0330 408 407
office@clinica-hereditas.ro