vitamina D

Odata ce te-ai decis sa iei suplimente cu vitamina D, trebuie sa stii ca aceasta vine in doua forme: vitamina D2 si vitamina D3. Adesea prescrise pentru diverse conditii medicale ce sunt asociate cu deficienta de vitamina D, aceste doua forme nu pot fi considerate echivalente iar folosirea uneia in locul celeilalte poate fi problematica. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele doua tipuri au proprietati diferite.

Vitamina D poate fi usor obtinuta de corp prin expunerea la soare. Desi fiecare supliment trebuie luat la recomandarea unui medic specialist, ilustram in continuare cateva deosebiri intre cele doua tipuri pentru a va lamuri in aceasta privinta.

Sinteza: Vitamina D3 este produsa de piele cand corpul este expus la razele soarelui. Pielea nu produce vitamina D2, simplu spus sinteza acesteia nu are loc in corp.

Sursa: suplimentele de vitamina D3 sunt obtinute esential din produse animale, pe cand vitamina D2 are ca sursa derivati din fungi (ciuperci) si drojdii.

Afinitate: se refera la abilitatea medicamentului de a se fixa pe receptori. Vitamina D3 are o afinitate mai ridicata, ramanand atasata de receptori pentru o durata prelungita, prin urmare avand si o durata de actiune mai mare. Vitamina D2 are o afinitate mai redusa, ceea ce inseamna ca nu sta mult in organism si actioneaza pe o perioada mai scurta.

Durata de viata in raft: tabletele de vitamina D3 cu siguranta au un termen de valabilitate mai indelungat si rezista mai bine la diverse conditii de mediu. Vitamina D2 se pastreaza mai putin timp.

Studiile realizate de cercetatori arata ca vitamina D3 ofera rezultate mai bune, actionand mai eficient. De aceea este solutia cea mai frecvent utilizata, este vitamina prescrisa de majoritatea medicilor cand se doreste remedierea problemelor legate de o absorbtie defectuoasa a calciului in organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *