opera_din_sydney

Cladirea Operei din Sydney, Australia, este considerata simbolul unui oras, al unei tari si al unui continent, mii de turisti vizitand cladirea saptamanal doar pentru a o admira, nefiind interesati, de multe ori, de opera.

Opera din Sydney a fost singura cladire moderna celebra pana la terminarea Muzeului Guggenheim, in 1997. Aceasta lucrare impresionanta fost proiectata de catre arhitectul danez Jorn Utzon. Inceputa in anul 1959, a fost considerate de specialistii din domeniu ca fiind nerealizabila, constructia acesteia finalizandu-se in anul 1973.

Orasul Sydney nu detinea o cladire care sa fie dedicata spectacolelor si concertelor, asta pana in anul 1973. Toate spectacolele erau tinute in conditii improprii in cladirea primariei. Astfel, la sfarsitul anului 1954, Guvernul din New South Wales a inceput să se implice in rezolvarea acestei probleme cu care se luptau artistii. Premierul de la acea vreme, Joseph Cahill, a pus bazele unui comitet menit sa duca la bun sfarsit proiectul si astfel a pornit finantarea lui. Explozia arhitecturii „high-tech” din anii 1970 – un stil complet diferit – a fost pusa la punct de Opera din Sydney, care a demonstrat cum inginerii si arhitectii pot coopera pentru a crea noi tipuri extraordinare de constructii cu totul si cu totul noi.

Opera din Sydney este complet unica, fiind remarcabila prin stilul sau aparte, deoarece nu se incadreaza in nicio categorie cronologica sau stilistica. Nicio alta cladire a arhitectului danez Utzon –si aici se pot mentiona biserici, case, cladiri guvernamentale- nu seamana catusi de putin cu aceasta, arhitecul exploatand la maximum conditiile naturale in care a amplasat cladirea (inconjurata din trei parti de apa, cu asezare la capatul unui promontoriu).

De la inaugurarea ei, la 20 octombrie 1973, Opera din Sydney a fost locul in care au avut loc unele din cele mai memorabile spectacole artistice de opera, teatru sau balet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *