Iata-ne astazi, de Sfantul Gheorghe, la incheierea zilelor de Paste. Inainte sa trecem insa cu usurinta peste aceasta mare sarbatoare, analistii ne pun la dispozitie cateva date importante cu referire la produsele pe care s-au cheltuit cei mai multi bani in perioada Sarbatorilor Pascale.

Personal, sunt un traditionalist. Nu au lipsit de pe masa pasca si cozonacul, carnea de miel si ouale rosii. Bineinteles ca nimeni nu se rezuma doar la acestea insa din punctul meu de vedere, Pastele nu ar mai fi Paste fara macar 3 din aceste „ingrediente speciale”.

Haideti sa vedem insa mai exact, care din acestea au fost produsele pe care s-au cheltuit cei mai multi bani, care sunt sumele aproximative si alte date importante.

Potrivit analistilor, care au preluat date din cele mai importante si mari din tara, un numar de peste 160 de milioane de oua au fost cumparate de romani pentru masa de Paste. Tot potrivit analistilor, pretul mediu de vanzare la ferme a fost de 25 de bani in timp ce in magazine, media s-a invartit in mare parte in jurul sumei de 50 de bani.

Nu au avut de loc succes insa, ouale gata fierte si vopsite. Romanii dau dovada astfel ca inca prefera sa se tina de traditii. Pe ouale crude, au platit aproape 80 de milioane de lei.

Totusi, aceste sume sunt inca irelevante in contextul in care mediul rural este un mare producator de oua. Astfel, ouale consumate de paste, ar putea depasi usor numarul de 250 de milioane.

Carnea de miel din institutiile autorizate, aproape ca nu a fost bagata in seama. Si aici, mediul rural inca este un mare producator. Avand in vedere si preturile si faptul ca romanii nu prea isi permit, e oarecum de inteles.

Daca in 2009 pretul kilogramului la miel viu era de 7 lei, acum a sarit 11 lei. In magazine, carnea de miel a ajuns si pana la 27 de lei/kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *