Copiii sunt cei mai importanti pentru fiecare dintre noi. Stim cu totii ca micutii sunt mai vulnerabili decat noi, adultii. De aceea trebuie sa avem grija ca acestia sa aiba confortul fizic si psihic necesar.

Fiecare copil are cel putin un lucru de care ii este foarte teama. In general, in cazul copiilor cel mai des se intalneste frica de intuneric. Copiilor le este frica sa doarma prin intuneric sau sa mearga prin intuneric prin casa. Acest lucru apare, de obicei, din cauza faptului ca parintii au tendinta de a ameninta copilul, spunandu-i ca noaptea se pot intampla anumite lucruri rele. Aceste amenintari au rolul de a cuminti copilul.

In cazul in care copilul tau are probleme si ii este foarte teama de anumite lucruri, il poti ajuta sa combata aceste temeri. Iata cum poti sa iti ajuti micutul sa treaca peste momentele neplacute pentru el:

  • Cel mai important este sa intelegem frica copilului. Daca auzim ca micutul nostru ne spune ca are o anumita teama si noua ni se pare o fobie absurda pentru ca el isi imagineaza monstri sau alte lucruri nu trebuie sa il ignoram. Este foarte important pentru copil sa fie inteles. Un alt lucru important este faptul ca trebuie sa vorbesti cu el si sa ii explici ca ceea ce i se intampla nu i se intampla numai lui. Ii poti da exemple cum ca si tu aveai anumite fobii cand erai copil insa le-ai depasit. Povesteste-i cum a fost si fa-l sa inteleaga ca trebuie sa faca si el la fel ca si tine.
  • O teama foarte des intalnita in randul copiilor, mai ales in ultima vreme, este aceea prin care micutului ii este teama sa mearga. Pentru ca micutul a cazut jos, isi pierde increderea si nu mai vrea sa mearga singur. Ei bine, in acest caz, va trebui sa apelati la premergatoare de la bebelas.ro. Acest premergator il va ajuta pe copil sa aiba incredere in el si astfel va reusi sa mearga in scurt timp, fara ajutor.
  • Nu ii ignora frica. Este important sa nu lasi ca frica sa treaca de la sine. Se intampla uneori sa le fie frica de anumite persoane, rude, oameni, profesor, educator etc. Explica-i faptul ca nu trebuie sa ii fie frica de anumite persoane si motivele pentru care trebuie sa se linisteasca.
  • Nu lua niciodata in gluma fricile copilului. Chiar daca el are anumite ganduri care tin de fantastic nu trebuie sa le consideri o gluma. Intelege-ti copilul ca si cum tot ce iti spune el este adevarat.
  • Nu incerca sa il fortezi sa faca anumite lucruri daca nu isi doreste sa faca asta. Incearca sa ii explici ca trebuie sa iti invinga temerile insa nu il forta sa faca lucrurile care pentru el sunt un adevarat chin.

Aceste banale lucruri si intelegerea temerilor copiilor il va ajuta pe acesta sa le depaseasca. Ceea ce trebuie sa faci tu, ca si parinte, este faptul ca va trebui sa iti intelegi copilul si sa ii explici, pe intelesul sau, felul in care isi poate depasi temerile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *