Dupa cum bine stiti, si noi, romanii, dispunem de o gramada de fast-food-uri care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, in urma caderii blocului comunist si a introducerii viziunii occidentale sau mai bine, „americanesti” in modul de viata al romanilor. Probabil ca ati auzit despre riscurile pe care mancarea fast-food le produce pentru sanatate, precum cresterea tensiunii, cresterea riscului de atat de cord pe baza cresterii nivelului de colesterol din sange, inducerea obezitatii chiar si la copii si multe altele. Dar banuiesc ca nu v-ati gandit probabil si la alte aspecte, mai ascunse.
Regula celor cinci secunde, arhifolosita in cadrul respectabilelor intitutii fast-food, este unul dintre aspectele ascunse despre care am pomenit. In ce consta regula celor cinci secunde? Simplu: daca mancarea a cazut pe jos si este ridicata in timp util (maxim 5 secunde), atunci aceasta este perfecta pentru consum, ne mai fiind nevoie sa fie aruncata, producand astfel pierderi materiale restaurantului. Bine, mai glumim si noi pe acasa despre o astfel de regula, dar trebuie sa tinem cont totusi ca acasa dusumeaua are un grad de curatenie diferit (de regula mai ridicat) si nu ar trebui nici macar sa ne gandim la un scenariu in care un angajat din cadrul fast-food-ului ne scapa mancarea pe jos. Ce sa-i faci, se mai intampla. Sau ar trebui oare sa ne pese?
Alt lucru demn de luat in considerare atunci cand ne gandim la restaurantele fast-food si la drumul pe care trebuie sa-l parcurga mancarea noastra inainte sa ne apara in fata este saliva. Da, saliva. Nu acea saliva care se preleva din gurile noastre infometate peste hamburgerul apetisant si aburind, ci saliva care este propulsata precum un jet de venin al unei cobre roiale, direct peste acelasi hamburger, de catre un angajat suparat pe noi, pe viata sau care pur si simplu crede ca este in masura si isi permite sa o faca. Asadar, va doresc „bon apetit” pentru atunci cand va ganditi sa mai calcati intr-un fast-food.