Copii sunt cei mai importanti pentru noi si facem foarte multe greseli  atunci cand vrem sa ii protejam de anumite lucruri. De regula, consideram ca micutii sunt prea fragili pentru a avea responsabilitati sau pentru a face anumite lucruri insa este foarte important sa stim ca nu vom putea sa facem nimic si ca nu il vom educa asa cum ne dorim daca il vom priva de responsabilitate.

Copilul trebuie sa fie responsabil si sa stie sa isi asume greseala si mai ales sa suporte consecintele greselii. Daca vom incerca sa il facem sa nu isi asume consecintele propriilor greseli nu vor reusi decat sa ii facem rau copilului.

De exemplu, daca un copil nu-si face temele, parintii ar trebui sa-l lase sa vada ca va lua note din ce in ce mai mici, ca poate va fi scos la tabla cu lectia neinvatata, ca poate va ajunge la coringenta sau chiar la repententie. Acestea sunt consecintele naturale ale faptului ca refuza sa-si faca temele si sa invete. Daca il lasi sa ajunga in punctul in care ii scade nota, de exemplu, ii arati ca responsabilitatea este la el: “Nu este problema mea ca ai luat nota mica. Este problema ta ca n-ai invatat. Ai facut o alegere, culegi roadele. Vrei alte rezultate, schimba actiunea data viitoare!”.

Aceasta este cea mai buna metoda prin care vei putea sa iti faci copilul responsabil. Daca vei insista sa faci anumite lucruri si sa iti asumi tu greselile copilului nu te astepta sa fie mai bun la maturitate.

Cu siguranta nu vei merge cu el la munca atunci cand va fi mare, sau nu va trebui tu sa ii explici ce are de facut sau ce sarcini a primit. Este important sa stie ca lucrurile lui sunt personale ale lui si actiunile lui sunt doar ale lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.