In zilele noastre am ajuns sa cautam tot timpul cai de a economisi si de a reduce pe cat posibil cheltuielile. De aceea cautam chirii ieftine, alimente ieftine, cautam sa rationalizam consumul de apa pentru ca factura la intretinere sa nu fie prea mare, evitam drumurile prea multe cu masina pentru a economisi combustibil, alegem abonamente cu optiuni mai reduse pentru a nu trebui sa platim prea mult.
Costurile cu energia electrica se afla in aceeasi situatie. In fiecare locuinta exista aparatura care a devenit treptat traditionala: frigider, congelator, televizor, aspirator, fier de calcat, masina de spalat, cuptor cu microunde, computer, toti acestia sunt consumatori de energie. Pe langa toate acestea un important consumator de energie reprezinta si sursele de iluminat.
Tehnologia iluminatului a cunoscut o importanta evolutie din punct de vedere al economisirii odata cu aparitia tehnologiei cu led. In prezent tehnologia de iluminat cu led reprezinta cea mai la indemana solutie alternativa pentru sursele de lumina traditionale. Poti gasi lampi cu leduri ieftine care sa te ajute sa economisesti considerabil. Spre deosebire de sursele de lumina conventionale, lampile cu led sunt cu aproximativ 90% mai eficiente comparativ cu sursele de lumina incandescente, cu peste 80% mai eficiente decat lampile cu halogen si cu aproximativ 55% mai rentabile fata de utilizarea lampilor fluorescente.
Pe langa eficienta din punct de vedere al consumului, ar mai fi cateva avantaje care sunt enumerate in continuare.
- Durata de viata a unei lampi cu led este de aproape 50 de ori mai mare fata de un bec incandescent. Un bec LED are o durata de utilizare de minim 50.000 ore, asta insemnand aproape 17 ani la o durata de utilizare medie de 8 ore pe zi.
- Datorita consumului mult mai redus la energie, facturile pot fi reduse de pana la 10 ori prin folosirea becurilor si lampilor cu led.
- Nu se incalzesc, prin urmare nu vor deteriora sau afecta in vreun fel corpul de iluminat in care se afla.
- Nu emit ultraviolete, prin urmare nu dauneaza sanatatii.
- Sunt mai rezistente decat becurile cu incandescenta la socuri si la vibratii.
- Becurile si lampile cu led nu contin substante poluante in compozitie. Becurile incandescente, dupa cum stim, au in bulbul de sticla gaze rare, iar la neoane exista mercur.
- Dimensiunile reduse ale ledurilor le fac foarte utile si versatile, putand fi utilizate intr-un numar mare de locuri si situatii.
Dezavantajele iluminarii cu led sunt considerabil mai putine fata de toate beneficiile pe care le aduce utilizarea lor. Astfel unul ar fi faptul ca lumina este propagata pe o singura directie, dezavantaj care a fost insa inlaturat prin orientarea in directii diferite a mai multor leduri. Un alt dezavantaj ar fi ca pretul unui dispozitiv complex cu leduri este mai ridicat fata de cel al unui bec cu incandescenta, insa si aici dezavantajul dispare cu timpul, investitia fiind treptat amortizata prin eficientizarea consumului.
Lampile cu led au utilizari nelimitate, putand fi folosite in orice situatie in care se foloseau si sursele de iluminat traditionale. Ledul poate fi inclus in orice tip de fasung, existand chiar lampi cu led ce imita perfect forma surselor de iluminat cu incandescenta. De asemenea exista si tuburi cu led asemanatoare neoanelor, benzi cu leduri ce pot fi montate oriunde este necesar, fiind posibila chiar montarea de leduri solitare oriunde este nevoie – spoturi in pereti, tavan, podea, chiar in medii cu umiditate ridicata, astfel posiblitatile sunt nelimitate.