Atunci cand se schimba temperaturile, foarte multi dintre noi obisnuiesc sa dea vina pe acest lucru, pentru simplu fapt ca starea lor de spirit se modifica. Astfel, din ce in ce mai multi oameni dau vina pe vreme daca se afla intr-o stare proasta, in care, vremea rece, zapada si lipsa de soare ar putea cauza starile de depresie.

Insa, oamenii de stiita au demonstrat deja ca schimbarile de temperatura nu prea au niciun efect asupra starii de spirit si nici nu ar determina aparitia starilor de Studiul nostru a ajuns la concluzia ca depresia majora nu are nicio legatura cu variatia temperaturilor sau a schimbarilor sezoniere”- sustin oamenii de stiinta.

Depresia este definita ca fiind o tulburare psihica episodica, iar oamenii ar putea exprimenta astfel de episoade de depresie, cu precadere, in timpul toamnei si a iernii. Insa, oamenii de stiinta au subliniat faptul ca „a fi deprimat in timpul iernii nu este o dovada ca depresia depinde de iarna”- sustine Dr. Steven LoBello, de la Universitatea Auburn. „Aceasta este o credinta- falsa- destul de raspandita in randul oamenilor din ziua de azi, dar nu are la baza nicio certitudine stiintifica. In cadrul studiului nostru, am demonstrat ca depresia si starile proaste de spirit nu se datoreaza lipsei soarelui sau a temperaturilor scazute”.

Depresie dupa model sezonier?

Cercetatorii au analizat date de pe intreg pamantul si au descoperit ca depresia este foarte stabila la latitudini diferite, in timpul sezoanelor reci si in cazul in care nu exista prea mult soare. Un „model sezonier” nu isi are locul in acest context- de fapt, oamenii care sustin ca sunt depresivi din cauza temperaturilor joase experimenteaza episoade recurente ale depresiei care, din intamplare, coincid cu sezoane specifice.

De asemenea, exista pacienti care sustin ca simptomele se intensifica pe timpul toamnei sau al iernii, insa, oamenii de stiinta sustin ca exista o multime de cazuri cu persoane care au declarat acelasi lucru si in timpul sezonului cald. Cercetatorii care au realizat acest studiu atrag atentia medicilor psihologi, sustinand ca ar trebui sa isi trateze pacientii cu depresie cu mai multa seriozitate si sa nu mai dea vina pe schimbarile de vreme.

Blogger: Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *