O drona este o inventie de neinchipuit, mai ales pentru secolul XXI. Insa, o drona nu poate actiona doar pe cale aeriana, ci si sub apa. O astfel de drona ar putea fi disponibila in curand si va avea sarcina de a cauta si de a realiza misiuni pentru US Navy, si poate chiar sa si localizeze minele de adancime.

Drona, dezvoltata de inginerii de la Rutgers University a primit recent suma de 618.000 dolari de la Biroul de Cercetari Marine si este la fel de eficienta asa cum este si in aer. Numita „Naviator”, aceasta drona ar putea fi utila in monitorizarea raspandirii deversarilor de petrol, dezvoltatorul sustinand ca drona ar putea fi gata pentru lansare in vara anului viitor.

Drona Naviator

Creatorul dronei naviator, Javier Diez, profesor la Departamentul de Mecanica si Inginerie Aerospatiala, a petrecut mai multi ani in dezvoltarea acestui concept, cu ajutorul absolventilor si a studentilor de la universitate. Dupa ce a demonstrat functionarea acestei drone catre US Navy la inceputul acestui an, profesorul a primit imediat finantare. „Mi-au spus ca nu au mai vazut asa ceva”- sustine acesta.

In timp ce conceptul pare a aminti de unele animale care sunt capabile sa zboare si sa si inoate, dezvoltatorul spune ca acest tip de drona sfideaza natura si are capacitatea de a actiona in ambele medii cu o competenta egala. „Intr-un sens, acesta sfideaza natura”. O drona de acest fel ar putea avea o multime de aplicatii in cadrul maritim. Transformarea vehiculului ar putea oferi abilitatea dronei de a cauta la diferite adancimi in apa, pentru a localiza diverse lucruri ce apartin de US Navy.

De asemenea, ar putea examina si scene ale unor epave, impreuna cu alte structuri cum ar fi poduri, piloni subacvatici, corpuri de nave sau platforme de foraj. Diez sustine ca cea mai importanta aplicatie a acestei drone va fi, probabil, in domeniul minelor subacvatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *