Atat de mult conflict exista in ziua de astazi. Politicienii incearca sa afle cum sa se ocupe de problemele de violenta cu arme, relatii internationale si lupta impotriva altora pentru a castiga control. Probabil ca este in siguranta sa spunem ca, avand in vedere tot conflictul din lume, ei- politicienii, dar si oamenii care ii sprijina- nu simt intotdeauna empatie pentru membrii grupurilor opuse.

In general, se pare ca lumea sufera de un deficit de empatie. Ramanem la propriile noastre grupuri si nu mai avem niciun fel de interes in experimentarea unui alt stil de viata. Din fericire, nu e prea tarziu de a schimba acest lucru. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Zurich au gasit o modalitate prin care ar putea ajuta oamenii din diferite grupuri sociale sa simta empatie pentru altii.

Experiment empatie

Astfel, studiul a separat participantii in doua grupuri, astfel incat fiecare membru avea un prieten „in-group”, dar si un strain. In acest sens, voluntarii studiului au fost directionati de oamenii de stiinta astfel incat sa aiba o interactiune pozitiva cu membrii „out-group-ului”, dupa care acesta- strainul- a fost supus unui soc dureros. Ulterior, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul de empatie al participantilor a crescut dupa ce acestia au cunoscut strainii, fiind afectati de socul pe care membrul out-group l-a primit.

Implicatiile studiului realizat de oamenii de stiinta din Zurich sunt extraordinare. Daca oamenii ar putea sa simta mai multa empatie pentru un grup de oameni straini, in laborator, poate ca am putea folosi aceste descoperiri si in lumea reala. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au descoperit ca empatia nu s-a manifestat numai la nivel de individ, ci si la nivel de grup, astfel ca majoritatea voluntarilor la studiu s-au confruntat cu empatie.

Poate ca nu ne aflam atat de departe de o lume pasnica. Ar fi putin cam intrigant sa aflam ca un studiu de acest gen ar putea fi raspunsul la pacea mondiala. Totusi, experimentul realizat recent demonstreaza ca suntem capabili de a da dovada de armonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.