Intr-o nou era caracteristica e-mail-urilor, a mesajelor text, a Facebook-ului sau a Twiter-ului, suntem nevoiti sa facem mai multe lucruri deodata.
Creierul nostru este mai ocupat acum, mai mult decat a fost vreodata. Suntem asaltati de fapte si zvonuri, iar toate acestea sunt reprezentate de informatii. In ultima perioada incercam sa ne dam seama de ceea ce trebuie sa stim si ceea ce trebuie sa ignoram, iar in acelasi timp, incercam sa facem cat mai multe alte lucruri.
In urma cu 30 de ani, agentii de turism erau aceia care ne faceam rezervari de bilete de avion , agentii de vanzari ne ajutau sa gasim ceea ce aveam nevoie dintr-un magazin, iar secretarii ajutau oamenii ocupati sa tina o evidenta asupra corespondentei lor. In prezent, astfel de lucruri le facem noi insine. Facem munca a 10 oameni diferiti in timp ce incercam sa ne mentinem ritmul propriu de viata, sa petrecem mai mult timp cu copiii, familia sau prietenii dar sa avem timp si pentru cariera, hobby-uri sau emisiunile TV preferate.
Smartphone-urile noastre au devenit propriul nostru kit de supravietuire, deoarece includ dictionare, calculatoare, browsere web, e-mail, vreme, GPS si multe altele.
Desi credem ca facem mai multe lucruri deodata, nu ne dam seama ca multitasking-ul este doar o iluzie puternica. Earl Miller, un neurolog al MIT si unul din expertii mondiali cu privire la atentia distributiva, precizeaza ca, creierul nostru nu functioneaza in regula la sarcinile multiple. Cand oamenii fac mai multe sarcini deodata, ei fac defapt trecerea mai rapida de la o sarcina la alta intr-un mod foarte rapid. Iar de fiecare data cand se intampla acest lucru, acestia „platesc” intr-un sens cogntiv. Chiar daca consideram ca reusim sa facem ai multe lucruri deodata, in mod ironic, multitasking-ul nu fac nimic altceva decat sa ne faca mai putin eficienti.