De cate ori nu vi s-a intamplat sa va doriti sa mancati cat mai multe alimente bogate in calorii? Ei bine, nu trebuie sa va simtiti vinovati pentru ca toata lumea trece prin acest lucru. De fapt, pofta de cartofi prajiti, de pizza sau de dulciuri sunt pofte care vin din cauza lipsei unor substante in organism.

De fapt, avem cu totii pofta de tot felul de alimente nesanatoase insa putini dintre noi inteleg care este motivul pentru care au aceste pofte. Probabil ca stii, sau cel putin ai mai auzit ca pofta de alimente nesanatoase nu are nicio legatura cu foamnea insa poate ca de multe ori nu suntem constienti de felul in care arata aceste lucruri. Aceste pofte functioneaza probabil asa cum nu va asteptatoo si au la baza tot felul de componente psihologice dar si biologice.

  • Nivelul scazut de serotonina este un prim lucru care face sa avem pofta de diferite alimente care sunt nesanatoase. Aceste este un neutransmitator produs de tractul gastrointestinal. De asemenea, serotonina are o influenta foarte mare asupra starii de psihic  si de spirit pe care o avem. In momentul in care consumati carbohidrati si zahar se elibereaza serotonina si creste apetitul, ingreunand digestia. In momentul in care nivelul de serotonina din organism este foarte scazut organismul va simti nevoia de ciocolata sau de prajituri. De asemenea, acest nivel de serotonina poate fi si din cauza ca intestinele nu sunt suficient de sanatoase. Astfel, consumul de alcool, sentimentele de depresie, anxietatea si diferite boli obsesiv compulsive pot duce la eliberarea acestui hormon.
  • Endorfinele sunt si ele rapsunzatoare de cresterea poftei de mancare. In cazul in care consumati carbohidrati, zahar si ciocolata se creste productia de endorfine din organism. Acestea sunt niste substante chimice care te pot ajuta sa te simti mult mai relaxat. Sunt produse in momentul in care faceti exercitii fizice sau in timpul somnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *