Motorul este o masina care are ca scop transformarea energiei in lucru mecanic. Motorul termic (motorul cu ardere interna si cel cu ardere externa) arde combustibil producand caldura, generand astfel miscare. Motorul electric converteste energia electrica in lucru mecanic, in timp ce motorul pneumatic se foloseste de aer comprimat. Motorul molecular, care este un sistem biologic, foloseste energia chimica din care apare ulterior miscarea.
Motorul electric este un aparat care converteste energia electrica in energia mecanica; transformarea inversa, din energie mecanica in cea electrica se realizeaza cu ajutorul unui generator electric. Motoarele electrice sunt produse la scara larga si pot fi achizitionate dintr-o varietate de locuri, inclusiv in mediul online, precum compania Braco. Despre motoarele electrice se pot spune destul de multe, dupa cum urmeaza.
Motorul electric functioneaza pe baza fortelor electromagnetice (cele mai raspandite), fortei Coulumb si motoarelor piezoeletrice. Deoarece au mai multe niveluri de puteri, aceste motoare sunt folosite cu scopuri variate, precum motoarele pentru componente electronice (pentru imprimanta sau hard disc) sau pentru actionari electrice cu puteri foarte mari (macarale, locomotive etc).
In functie de tipul de curent electric pe care le parcurge, motoarele electrice sunt impartite in motoare de curent continuu si motoare de curent alternativ; luand in considerare numarul fazelor curentului, acestea sunt monofazate sau polifazate.
Motorul de curent continuu actioneaza in urma activarii unui curent continuu care nu isi schimba sensul. Acesta a fost inventat in 1873 de catre inginerul belgian Zénobe Gramme in urma conectarii unui generator de curent continuu cu un altul similar. Acesta a constatat rotirea masinii, in urma transformarii energiei electrice absorbite de la generator, ajungand la concluzia ca generatorul „initial” este o masina electrica reversibila, ce putea lucra drept convertizor de energie bidirectional. Acest tip de motor are pe ax amplasat un colector, acesta avand rolul de a schimba sensul curentului prin infasurarea rotorica, astfel campul magnetic de excitatie exercitand in permanenta o forta, fata de rotor. Motorul de curent continuu are polii magnetice si bobine polare care, concentrate, creeaza un camp magnetic de excitatie.
Acest tip de motor este impartit in mai multe categorii: cu excitatie derivatie, serie, mixta si separata.
Motorul de curent alternativ a fost inventat in urma descoperirii principiului campului magnetic invartitior de catre binecunoscutul Nikola Tesla in 1882. In anul ce-a urmat, acesta a inventat un motor de inductie bifazat – astfel, a pus baza pentru masinile electrice care functioneaza in baza campului magnetic invartitor. Acest lucru avea sa duca la a doua Revolutie Industriala, cand sistemele de transmisie prin curent alternativ au fost intrebuintate pentru generarea si transmisia energiei electrice la distanta.
Acest tip de motor este si el de mai multe feluri: motor de inductie trifazat, de inductie monofazat, sincron trifazat, sincron monofazat, servomotorul asincron monofazat si motorul pas cu pas. Dintre acestea, motorul electric trifazat de la Braco este cel mai utilizat.