
In fiecare zi intalnim tentatii – sa „pacalim” dieta, sa cheltuim banii in loc sa ii „punem la pusculita”, sa spunem minciuni nevinovate.Poate deveni fustrant ca, in fiecare zi sa ti se reaminteasca, pe termen lung, ca vrem sa suparam oamenii din jurul nostru, si nu ar trebui sa luam decizii de moment si pe termen scurt.
Dar daca ne gandim ca numai simplu fapt de a minti sau de a insela, nu ne face sa devenim mai morali? Aceasta afirmatie a aparut intr-un studiu publicat pe 22 Mai in revista „Personality and Social Psychology Bulletin”, care demonstreaza ca anticipand tentatia, persoanele pot avea in acest caz un comportament tipic (caracteristic).
Articolul are la baza motivul de a intelege ce factori influenteaza autocontrolul de a lua decizii etice. Rezultatul arata ca „o posibila solutie ar fi sa ne limitam la a insela (a minti)” sustine Francesca Gino, om de stiinta in studiu comportamental de la „Harvard Business School” .
Autorii articolului Oliver Sheldons si Ayelet Fishbach au creat trei experimente pentru a studia modul in care creierul functioneaza chiar inainte de a lua o decizia etica (morala).
In primul experiment, ei au luat 196 de stundenti care trebuiau sa joace rolul atat de cumparator cat si de client a unei case istorice. Vanzatorilor li s-a spus ca trebuiau sa dea casa numai clientilor care o vor conserva, iar cumparatorilor li s-a zis sa ascunda faptul ca clientii lor vor demola casa.
Inainte sa relationeze, jumatate dintre participanti din fiecare grup au fost pusi sa scrie un moment in care au simtit nevoia sa „incalce regula”, iar cealalta jumatate dintre participanti au fost rugati sa scrie despre un moment neutru, in special un moment in care si-ar fi dorit sa aiba un plan de rezerva la negociere. Comportamentul cumparatorilor a fost analizat mai tare, fiind grupul care se confrunta cu o problema etica la interactiune – 67 % cei care au fost rugati sa fie sinceri au minti pentru a incheia contractul, in comparatie cu restul de 33% carora li s-a reamintit de tentatia de a minti.