raceala

Cu fiecare trecere de la un sezon la altul exista o sensibilitate sau mai bine spus o vulnerabilitate a organismului, acesta devenind mai predispus la raceli. Mai cu seama cand aceasta trecere este una brusca, sansele ca o raceala sa apara sunt mai mari. Se stie ca raceala netratata poate crea complicatii, cum ar fi cele din sfera ORL, celebra otita. Dar cum faci diferenta intre ce este o boala a urechii si ce tine de un simptom al unei raceli?

Trebuie spus ca durerea de ureche ce este provocata de o raceala este una ascutita, in unele cazuri pacientii o caracterizeaza ca fiind surda, suportabila sau de tip arsura. Pot exista pulsatii ale timpanului din cauza lichidului ce preseaza pe timpan.

Desigur ca daca este vorba de o raceala sunt si alte simptome ce clarifica un pacient despre sursa durerilor sale. Asadar, sunt insotite durerile de urechi cu cele de cap, secretii nazale, insomnii, poate chiar si febra. Dar durerea de ureche intr-un astfel de caz dispare de la sine si nu impune masuri anume.

Otita

Atunci cand se instaleaza, vine la pachet cu o serie de stari si simptome. Pentru bebelusi, sugari, plansul este unul persistent, se refuza alimentatia intrucat pe masura ce inghit se modifica presiunea din ureche si apare durerea. Somnul este afectat, apare febra, senzatia de scarpinat in ureche.

Otita este insotita si de durere, se scadere a auzului, poate chiar si de scurgeri din ureche. Acestea indica rupturi ale timpanului si pot fi albicioase, galbui sau maro.

Masuri si tratament

O vizita la un cabinet specializat de ORL cabinet Mures 2018 sau in orice oras, la orice cabinet unde se poate  realiza o examinare cu otoscopul este necesara. Odata diagnosticata otita – cand se depisteaza ca timpanul este rosu, umflat si inflamat, se decide si tipul de tratament.

Medicul recomanda cel mai adesea analgezice si antipiretice, antibiotice. De asemenea, se mentine o atenta verificare a pacientului si cum raspunde acesta tratamentului. Astfel ca daca in decurs de 3 luni de zile lichidul din urechea medie nu scade, se recurge la o procedura.

Miringotomia presupune introducerea unui mic tub in ureche menit sa scada lichiul din urechea medie. Desi nu este o procedura grea, in cazul copiilor se poate recomanda chiar anestezia, urmand ca tubul sa fie pastrat pana cand acesta cade de la sine. Se intervine acolo unde infectia si lichidul isi mentin pozitia in ureche si pot duce la complicatii.

Complicatii

Otita netratata, la fel ca oricare alta infectie de altfel, poate avea numeroase consecinte. Se poate ajunge la:

  • Cicatrici pe timpan;
  • Scaderea iremediabila a auzului;
  • Infectia craniului;
  • Afectarea vorbirii in cazul copiilor;
  • Paralizie a nervului facial;
  • Infectie la nivel de tesuturi ce invelesc maduva.

Desigur ca otita este chiar dureroasa si un prim semnal de alarma pentru toti, atat copii cat si adulti, este nevoia de consult pentru ca durerea nu cedeaza. Asa se si descopera cele mai multe dintre cazuri de otita.

Pentru cei care se ingrijoreaza cu privire la durerile de ureche sau din aceasta zona atunci cand sunt raciti diferenta se observa chiar in cateva zile – durerea este trecatoare si insanatosirea aduce cu sine starea de bine la nivel de urechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *