Cu cat cresti mai mare, cu atat e mai putin probabil sa iei decizii riscante- cu exceptia cazului in care ai crescut in conditii precare- mentioneaza un nou studiu. O echipa mica de oameni de stiinta de la Universitatea din Basel si de la Institutul Max Planck din Berlin au realizat un studiu, cu scopul de a cerceta modul in care saracia si un trai de viata mai mic influenteaza comportamentul riscant in tarile din intreaga lume. Descoperirile lor au dezvaluit ca cetatenii saraci isi asuma mai multe riscuri fizice, sociale, juridice si financiare.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta au colectat date de la World Values Survey, in care au masurat valorile oamenilor din 77 de tari diferite. In total, acestia au examinat aproape 150.000 de raspunsuri de la oameni cu varste cuprinse intre 15 si 99 ani (52% femei, 48% barbati). Participantii au fost rugati sa clasifice cat de aventurosi sunt, dar si cat de des s-au implicat in situatii riscante, pe o scara de la unu la sase. Avem tendinta de a crede ca oamenii incep sa renunte la comportamente riscante odata ce inainteaza in varsta, insa in acest caz, oamenii mai in varsta sunt cei care au riscat mai mult atunci cand s-au confruntat cu lipsa de bani.

Comportament riscant in statele sarace

„Am fost capabili sa masuram si sa demonstram ca in tarile sarace si in conditii de trai dificile, populatia are tendinta de a-si asuma riscuri mai mari, mai ales la batranete. Un motiv care ar putea explica acest lucru ar putea fi descris de faptul ca cetatenii acestor tari au resurse limitate si trebuie sa concureze mai violent, cu scopul de a incerca sa ajunga tarile mai dezvoltate din punct de vedere financiar”- sustine co-autorul studiului, Rui Mata.

Nu toata lumea priveste riscul din aceeasi perspectiva. Cercetatorii au descoperit ca exista si ati factori care pot determina cresterea sanselor de a se expune la risc, printre care: lipsa de comunicare sociala, saracie, economie slaba, rata crescuta de omucidere, venit mic pe cap de locuitor si inegalitatea dintre sexe. In tarile mai sarace, precum Nigeria, Mali si Pakistan, comportamentul riscant nu scade odata cu varsta cum ar fi normal, asa cum se intampla in state bogate precum Germania, Statele Unite si Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *