monumente din marmura

De fiecare data cand un apropiat sau chiar sufletul cel mai drag trece in nefiinta, ne simtim pe deplin devastati. Cu greu poate fi contorizata o astfel de durere, timpul fiind singurul medicament sau mai bine spus ameliorator in astfel de situatii. Cinstirea sufletului plecat ramane singurul lucru pe care il putem face pentru cei plecati dintre noi, iar pentru a putea face asta asa cum se cuvine, trebuie sa cunoastem si anumite aspecte legate de momentele funerare cu specific ortodox.

Monumentele funerare, respectiv cinstirea celor trecuti in nefiinta, reprezinta forme de pretuire pentru cei care au fost asezati in locul de veci. Dupa procesul de inmormantare, exista monumente funerare ce se organizeaza in timp. Nu iti impune nimeni sa cheltui bani sau sa cheltui o anumita suma. Asta tine insa de aprecierea ta fata de cel a carui amintire o memorezi. Poti organiza un monument funerar simplu, care va implica desigur simbolul crucii sau poti avea in vedere diverse cheltuieli, dupa posibilitatea financiara. Daca intentia ta este de a organiza ceva mai mult, respectiv sa faci diversele slujbe si tot ce implica acestea, de preferat este sa te orientezi si sa stii ca ai baza intr-o firma de funerare non-stop, respectiv una care isi prezinta disponibilitatea oricand ai nevoie.  In fine, nu asta vreau sa subliniez. Daca vei dori sa realizezi o placa comemorativa, spre exemplu, ulterior inmormantarii, asta tine de tine.

Ce simbolizeaza crucea?

Stim cu totii ca aceasta constituie in ziua de astazi un reper al crestinilor ortodocsi. Simbolistica sa este bine cunoscuta, chiar daca a fost locul in care Iisus a patimit. Reprezinta in orice caz un semn prin care jertfa este recunoscuta, un sacrificiu pentru omenire. Despre cruce putem spune ca mai presus de jertfa, inseamna putere si o credinta neclintita, calauza ce ghideaza credinciosii, totodata si un simbol al vietii si mortii.

Atributele aduse crucii sunt numeroase, dar faptul ca este sacra il cunoaste cred oricine. Aceasta se aseaza la loc de cinste in cadrul inmormantarilor, respectiv la capatai. Cert este un lucru, si anume ca este nelipsita, devenind un monument mortuar – din acest motiv se confectioneaza din materiale rezistente precum piatra sau marmura, granitul, mozaicul.

Monumentele funerare si de ce sunt reprezentate acestea

Acestea erau reprezentate in trecut de prezenta crucii si cateva detalii pe langa acestea. In prezent insa pot fi vazute mai multe ca niste teste de creatie – cel putin in unele cazuri. Sunt persoane care apeleaza la ajutorul unor experti pentru a realiza un monument funerar aparte, prin care sa fie comemorat defunctul.

Este considerata o definitie potrivita si totodata corecta in astfel de situatii, eternizarea amintirilor, optandu-se pentru o varianta artistica ce interpreteaza durerea. Care sunt asadar elementele ce troneaza pe mormant tine de fiecare in parte si de alegerile pe care le face. Desigur si partea ce tine de finante are influenta in aceasta privinta. Costurile pot fi destul de crescute.

Ca exemplu de elemente pentru care opteaza cei care au in vedere un monument funerar aparte sunt porumbeii. Acestia sunt un simbol al libertatii si puritatii, fiind mai mult o alegere potrivita in cazul femeilor sau al copiilor.

Desigur, lista cu astfel de exemple ar putea continua. Te poti documenta in aceasta privinta mai mult online sau de la cei din jur. Interpretarile ce le vizeaza pot fi numeroase, in orice caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *