sindrom rapunzel

Inca o zi, inca o ciudatenie din domeniul medical care are un nume destul de dragalas. Daca esti una din persoanele care are parul lung, acest lucru ar putea sa te sperie putin. Daca nu, pur si simplu aceasta va fi doar o poveste care te va cutremura.

Stiu si eu de foarte mult timp ca parul lung imi poate pune viata in pericol: as putea sa ma agat de ceva, sa fiu trasa de par la coada unui magazin plin de reduceri si, ocazional, sa imi reduca din vizibilitate pe timpul noptii. Ceea ce nu stiam pana in prezent este ca parul chiar iti poate face rau.

Ocazional, femeile se confrunta cu dureri abdominale iar din aceasta cauza ajung la urgente la spital- unde medicii gasesc o masa de materie intunecata in interiorul stomacului lor. Evident, se ajunge la o interventie chirugicala pentru a indeparta aceasta materie, dar cu siguranta vei ramane surprinsa sa afli ca ceea ce gasesc medicii in interiorul stomacului este un smoc de par- de dimensiunea unei pisici.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca parintii tai au gresit atunci cand ti-au spus ca daca inghiti guma de mestecat aceasta se va lipi de stomac si va sta acolo ani de zile, fara a fi digerata. De fapt, este par. Parul este facut din keratina- acelasi lucru care se gaseste in coarne si copite, fiind o substanta greu de digerat. Si mai urat decat atat este ca oamenii trebuie sa se trateze si sa elimine parul cu acizi si baze, la temperaturi mai mari de 100 grade Celsius- astfel incat sa se descompuna cat mai usor. Insa, asa cum stiai probabil, organismul uman nu poate reproduce aceste conditii si nici nu poate rezista la asa ceva.

Ei bine, organismuul uman nu poate elimina de unul singur parul din sistemul digestiv. Medicii nu sunt siguri inca de ce se intampla acest lucru, dar sunt de parere ca este foarte dificil sa il scoata, din cauza ca este si subtire. In plus, parul reuseste sa se ataseze de stomac, iar din cauza faptului ca este moale si maleabil, face ca intreg scenariul sa devina si mai problematic. In plus, problemele grave pot sa se complice si mai tare atunci cand o persoana mananca compulsiv.

Dar, de ce se cheama sindromul Rapunzel?

Atunci cand ghemul de par devine din ce in ce mai mare, acesta este excretat de catre stomac. Evident, parul nu se rupe niciodata, iar din aceasta cauza este nevoie de medici pentru a se scoate intreaga coada de par, care se poate intinde in tot tubul digestiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *